Csillagászat az Ubuntu Linux rendszeren

Bolygónk földrészeinek részletes tanulmányozását korábbi leírásom által már mindenki elsajátíthatta, melyet az alábbi ismertetőmmel folytatva szeretném a hangsúlyt a többi égitest megismerésének egyik nagyszerű lehetőségére fordítani.

1) Telepítés

Synaptic csomagkezelő segítségével telepítsük rendszerünkre a stellarium és a stellarium-data nevű csomagot, vagy pedig Terminál-ban a következő parancs segítségével:

sudo apt-get install stellarium stellarium-data

2) Használat

A szükséges csomagok sikeres telepítését követően indítsuk el az Alkalmazások -> Oktatás -> Stellarium menüpontról.

Első lépésként ajánlott a program összes lehetséges beállítását áttanulmányozni és elvégezni, amelyet a képernyő alján baloldalt található gombsoron a Beállítások ablak feliratú gomb (jobbról a 4.) lenyomásával tudunk elérni.

Az égitestet az általunk beállított földrajzi helyről és alapértelmezés szerint a jelenlegi idő és dátumbeállítást figyelembe véve tudjuk megvizsgálni. Ezért érdemes vagy este, vagy pedig az órabeállítást esti időszakra módosítva nézelődni, különben a vakító napsütésen és kék égbolton kívül nem sok jó látványban lesz részünk.

A beállítások elvégzését követően érdemes a Súgó menüpontot szintén áttanulmányozni (képernyő bal alsó gombsorában a ? gomb), ahol a használható billentyűkombinációk vannak felsorolva.

Az idő valóságos eltelését lehetőségünk van gyorsítani, lassítani, valamint leállítani a képernyő jobb alsó részében található gombsor segítségével.

A program használatát befejezve kilépni a képernyő bal alsó gombsorának utolsó, X gombját megnyomva tudunk.

3) Kapcsolódó weboldalak

- a Stellarium hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.